koolzuurgas en stikstofoxide

 koolzuurgas

De relatie tussen koolzuurgas  (CO2) en de opname van zuurstof (O2) in de weefsels is rond 1904  ontdekt door Christian Bohr (Denemarken).
Zuurstof in het bloed kan alleen in voldoende mate aan de weefsels worden afgegeven, als ook voldoende koolzuurgas in het bloed aanwezig is. Wanneer je chronisch te veel lucht inademt (=hyperventileren), verlies je bij iedere  uitademing  teveel koolzuurgas.

gevolgen
Er zijn drie belangrijke gevolgen van te weinig koolzuurgas  in het lichaam.

 1. De lichaamscellen krijgen te weinig zuurstof
  Koolzuurgas heeft de taak om rode bloedcellen te bewegen zuurstof af te geven aan de weefsels. Als er nu een tekort is aan koolzuurgas in het bloed, kan dit proces niet goed plaats vinden. Hoe veel je ook ademt, weefsels krijgen niet voldoende zuurstof.
  De spieren gaan over op een verbranding zonder zuurstof. Er wordt melkzuur gemaakt, waardoor de spieren  verzuren en je   moe wordt. Op termijn verzuurt het hele lichaam.
 2. De samenstelling en eigenschappen van het bloed veranderen
  Het is van levensbelang dat de zuurgraad (pH) van het bloed constant blijft. Neemt de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed af dan verandert de zuurgraad van het bloed.
  Met als gevolg dat mensen die teveel ademen, vaak problemen hebben met vermoeidheid. Ze zijn  sneller geïrriteerd en geëmotioneerd.
 3. Glad spierweefsel verkrampt
  Bijna alle holtes van  het lichaam zoals slagaders, darmen, urineblaas en luchtwegen,  zijn omgeven door glad spierweefsel, dat verkrampt bij een tekort aan CO2.
 • Als   glad spierweefsel rondom  aderen verkrampt, gaat de bloeddruk en/of de hartslag omhoog.
 • Als  glad spierweefsel rondom de haarvaten in de huid verkrampt, kan het bloed niet meer goed doorstromen met koude handen en voeten tot gevolg.
 • Als glad spierweefsel rondom de darmen verkrampt, ontstaat constipatie of juist diarree.  De spieren zorgen voor een goede  stoelgang.
 • Als het glad spierweefsel rondom de luchtwegen  verkrampt, ontstaat astma!
  Astma is  feitelijk  een poging van het lichaam  om CO2 te behouden.

 stikstofoxide

Ook stikstofoxide oftewel stikstofmonoxide (NO), heeft de eigenschap het glad spierweefsel soepel te houden.   Je profiteert  van het vrijkomen van NO via de sinussen, als je door je neus ademt.
De vaatverwijdende werking van NO (in het lichaam  aangemaakt in de bloedvaten door een aminozuur) wordt in de medische- en de sportwereld de laatste jaren steeds meer onderschreven als positief.
CO2 en NO zijn beide van belang bij het ontspannen van glad spierweefsel.

Als je je de ademoefeningen van professor Buteyko   eigen maakt,  die in de cursus worden aangeboden, dan kunnen deze oefeningen mede de bovengenoemde gevolgen van een CO2 tekort helpen verminderen.

Tip
Door de neus ademen biedt altijd voordeel!

 

 

Reacties gesloten