Buteyko Academie

Logo Opgeleid BA 200

Buteykotherapeut

In 2014 heb ik de opleiding tot Buteykotherapeut aan de Buteyko Academie in Wageningen gevolgd.
De docenten Patrick McKeown (Ierland, opgeleid door professor Konstantin Buteyko , Rusland, 2002) en Dick Kuiper (Nederland, opgeleid door Jennifer Stark, Nieuw Zeeland 1998). zijn beiden ervaringsdeskundigen op het gebied van astma.

Biografische lijn

De opleiding volgt de rode draad in mijn leven: interesse in al wat leeft, een natuurlijke gezondheid en evenwicht van de mens tussen lichaam, ziel en geest. Mijn achtergrond als antroposofisch muziektherapeut (1986), sociaal therapeut (1998) en orthomoleculair voedingsconsulent (2011) geeft mij een stevige impuls om de basis aan te pakken.

Mindful Buteyko

Door de specifieke training van Patrick McKeown tijdens de opleiding,  is  de relatie duidelijk geworden tussen mindful zijn en de Buteyko ademoefeningen.
In het hier en nu aanwezig zijn en je adem als kostbaar goed respecteren.
Met Mindful Buteyko Capelle wil ik  de mogelijkheid creëren mijn kennis en enthousiasme over te dragen op anderen, die eveneens willen werken aan hun gezondheid door het eigen medicijn te verzorgen: de adem.

Al zijn er mensen (fysiotherapeuten, artsen) ervan overtuigd dat je de adem niet kan sturen, je kan hem wel trainen.
Het klopt dat je adem autonoom is en reageert op wat er in een bepaalde situatie gebeurt, dat is zo geregeld.
Maar als jij voortdurend teveel ademt omdat je onder chronische stress staat of alleen maar door je mond in en uitademt, waardoor je ademhalingscentrum  ingesteld raakt op een minder aanbod aan CO2 in je bloed, dan kan je daar dus wat aan veranderen door bepaalde zaken te gaan veranderen en daarin te oefenen. Al was het maar om de gewoonte aanleren om door je neus te ademen.

Reacties gesloten