Buteyko Capelle

eigen foto

Waarom Buteyko Capelle

Mijn naam is Monique Engels (1952) en ik ben in 2013 op een bijzondere manier in aanraking gekomen met de ademmethode van dr Konstantin Buteyko. Dit leidde ertoe dat ik de cursus bij het Buteyko Instituut Nederland heb gevolgd en vervolgens de opleiding tot therapeut aan de Buteykoacademie in Wageningen, docenten Dick Kuiper en Patrick McKeown (leerling van dr Buteyko).
Nu draag ik met  mijn praktijk Buteyko Capelle de ademmethode over aan diegenen, die  deze uitdaging óók aan durven. Op weg naar  een gezonder ademen en een beter leven.

Mijn eigen ervaring met stress en chronische hyperventilatie

Na een jarenlange periode met veel stress werd het leven in 2013 rustiger. Tot mijn verbazing ontwikkelde ik een vervelende hoest, die niet zoals bij een verkoudheid na enige tijd verdween, maar een chronische karakter kreeg. De artsen dachten aan een lichte vorm van COPD, maar konden de hoest en daarbij behorende slijmvorming en kikkertjes in de keel niet verklaren.
En vervolgens kwam ik door  “toeval”  op het spoor van de ademoefeningen van professor Buteyko.
Merkwaardig om  te leren en te ervaren dat deze hoestklachten heel goed het gevolg kunnen zijn van het zogenoemde chronisch hyperventileren. Helaas wordt deze veelvuldig optredende chronische hyperventilatie (misschien wel volksziekte nr 1!) en alle klachten die daaruit kunnen voortvloeien, door de meeste artsen bij hun patiënten niet   onderkend en zeker niet benoemd.

Tijdens de cursus  ben ik me goed bewust geworden van het feit dat ik mijn ademhaling  voldoende kon trainen en te resetten met relatief eenvoudige oefeningen. Ze dienden, tussen de dagelijkse werkzaamheden door, bij mij als moment om even tot mezelf te komen. Ik heb de strikte oefeningen (de bedoeling is die 4 x per dag 15 minuten te doen) ruim 4 maanden zo goed mogelijk vol gehouden en sindsdien  kan ik  mijn ademhaling goed onder controle houden, omdat ik weet terug te grijpen op de basisoefeningen met de bijbehorende juiste ademhaling.

 

Reacties gesloten