Buteyko

 

Konstantin Buteyko

dr-buteykoDe kennis wat betreft een gezonde manier van ademhalen is nog niet zo oud en werd proefondervindelijk ontdekt door professor doctor Konstantin Buteyko (1923-2003), Oekraïense arts,  in Moskou opgeleid.
Tijdens zijn studie begeleidde hij zwaar zieke patiënten, waarbij hij waarnam, dat de ademhaling intensiveerde als hun stervensuur naderde.

Zelf leed hij aan een veel te hoge bloeddruk. Daarbij had hij ook ernstige nierproblemen. Hij constateerde tot zijn schrik dat  hij zwaar en veel ademde. Buteyko, nog geen 30 jaar oud,  dacht met zijn opgedane ervaring in het ziekenhuis én die van de toenmalige medische wetenschap,  dat hij niet lang meer zou leven.

Oktober 1952

Een lumineus idee ontstond. Wat zou er gebeuren als hij nu eens bewust minder zou gaan ademen, ontspannen maar klein,  met een gevoel dat hij eigenlijk iets meer zou willen ademen. Een wonder geschiedde. Na verloop van tijd normaliseerde zijn bloeddruk en nierfunctie! Meer ademen leverde hem weer hoofdpijn op en  een verhoogde bloeddruk.
Buteyko testte het idee op zijn patiënten in de ziekenzaal. Tot zijn tevredenheid verbeterde ook de gezondheid bij deze mensen. Hij vermoedde dat hij iets bijzonders had ontdekt. Het was  1952.
Zijn superieuren waren niet verheugd. Zo iets “kleins” en gewoons als de ademhaling kon toch niet zoveel effect bewerkstelligen. Het vereiste  jaren onderzoek en veel strijd, voordat de ademmethode van Konstantin Buteyko in 1985 door de Russische staat officieel werd erkend.  Vanaf dat moment werd deze alom in de staatsziekenhuizen toegepast als gerespecteerde behandelmethode. En verspreidde zich na 1989 over de wereld.

Reacties gesloten